НАСЛОВНА » Одговор на: Како пронаћи духовника

Одговор на: Како пронаћи духовника

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Како пронаћи духовника Одговор на: Како пронаћи духовника

#940
ivo.vatovic
Учесник

  Бог ти свако добро дао сестро,

  Да си ово питање поставила на овај форум пре десетак година, до сада би добила толико одговора да би ти се сигурно завртело у глави. На жалост, ова листа није више живахна као што је била.

  У праву си, незахвално је давати савете на ову тему. Прво, широка је дефиниција шта је то духовник. Ја сам на почетку свог живота у Христу питао мог младог парохијског свештеника да ми буде духовник а он се томе слатко насмејао и упутио ме на манастира и манастирске духовнике. За ових 20так година, упознао сам много парохијских прота, дивних духовника, неки су били и још јесу чланови овог форума али, као и све вредно у животу, и њих је мало. Ако један свети Јосиф Исихаста није успео себи да нађе духовника на Светој Гори почетком прошлог века а сам је постао један од највећих које је Света Гора икад видела … неће ни нама пасти са неба. Значај духовника, по мом мишљењу, је у томе што добро познаје твоје духовно стање и, што је најважније, гори жељом да се његово духовно чедо спасе. Ове две ствари су довољне мада не и једине. Важно је да се још неке ствари поклопе … да кликну, што би се рекло, или, најпрецизније, да Бог благослови заједницу духовника и чеда његовог.

  Потрага за духовником може да траје недељу дана а може деценијама … зависно од молитве онога ко тражи и Божијег промисла за оног ко тражи. Значи нема журбе и нема разочарења … Бог никога никад није оставио, а многи јесу Њега… молитву у руке па полако.

  За кога год чујеш да је добар духовник … посети га… поразговарај и откриће ти се да ли је за тебе или није. Ако ниси сигурна, пробај па како буде. Нема обавезе док не будеш сигурна… а кад одлучиш, то је то. Многи праве грешку па промене духовника чим им не благослови да буде по њиховом и траже онога који ће их чешати по ушима … како тражиш онако ћеш и наћи само, ко је тражио чешаче ушију, није се добро провео.

  Да не дужим, исповедати се можеш било ком свештенику и не мораш да понављаш оно што си већ исповедила, то ћеш учинити само још једном … када коначно нађеш онога кога твоја душа прихвати као свог. Он мора да зна твоје духовно стање да би могао да ти препише праву духовну терапију.

  Дотле, сваки дан се моли Богу да ти „повеже“ са лекаром за твоју душу, тражи, куцај и, веран је Бог, и отвориће ти се кад Њему буде угодно а теби на спасење. Можда сутра а можда за годину дана. Никад није касно.

  Воли те у Христу брат твој,

   

  Иво

  Број корисника који су захвалили аутору: 2