НАСЛОВНА » Одговор на: Књига: Пут Хришћанина – Џон Банјан

Одговор на: Књига: Пут Хришћанина – Џон Банјан

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Књига: Пут Хришћанина – Џон Банјан Одговор на: Књига: Пут Хришћанина – Џон Банјан

#926

Нека нам је на Божији благослов и напредак данашњи празник!

Брате Андреје,

веома се радујем твојим идејама (себично од мене, пошто се више радујем када нађем истомишљеника у односу на особу опозитног размишљања).  Имао сам сличних идеја, али нисам ништа реализовао, из недовољне усмерености ка теми.

Свети владика Николај је у једном свом тексту похвалио и самог Хитлера, поредећи га чак са светим Савом Србским.  Наравно, није говорио о духовној димензији, него о патриотском делу сабирања нације у једну националну идеју, а то је било у време неколико година пре светског рата, када се није могло предпоставити докле ће то ићи, али чак и тако, изречено стоји.  У наведеној категоризацији Ничеа свети владика такође не хвали ни његову истинитост ни духовност, већ личну одређеност и искреност  (из онога стања у којем он јесте био).  Сасвим коректно, ако смем да кажем.

Када је читање не-православних аутора у питању, оно што је мени најлепше јесте увек и увек (након таквих читања) поновна радост схватања истине у којој пребивам бивајући у православној вери и покушавајући да постанем и останем каменчић у здању Цркве.

Но, да ли то значи да ћу се одрећи (повременог) читања таквих садржаја?  Не, отворено кажем, јер – поновићу – имао сам у таквим садржајима радост другачијег сагледавања истина које већ познајем.  Чак и поуку.

„Дух дише где хоће“, те верујем да је било и има инославних људи од којих итекако могу много да научим, независно од тога „ко ће се коначно спасити“.  А поготово у погледу животног понашања, јер знам инославне који су и вером (оном коју следе) и делом далеко испред мене.

Свако добро од Господа.

Милорад

Број корисника који су захвалили аутору: 2