НАСЛОВНА » Одговор на: Homoseksualnost i Novi Zavet

Одговор на: Homoseksualnost i Novi Zavet

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Homoseksualnost i Novi Zavet Одговор на: Homoseksualnost i Novi Zavet

#894

Бог ти помогао, Невена.

Не могу рећи да те разумем у потпуности, ја нисам имао слична осећања, али претпостављам да разумем донекле. Људи желе љубав, а заљубљеност и телесна блискост најсличније су љубави од свега на Земљи. Притом, ти ниси бирала према коме ћеш осећати такву врсту привлачности. Такође ти верујем кад кажеш да немаш лоше срце. И жао ми је због жеље за самоубиством.

Прво, треба да знаш да то што ми људи називамо љубављу, често заправо није то. У случају сексуалне привлачности ради се просто о томе – сексуалној привлачности, заљубљеност је мало виша од обичне сексуалне жеље, али и даље није љубав, ни изблиза. (Када волимо, волимо особу због ње саме, када смо заљубљени, онда смо заљубљени због појединих особина те особе, љубав може вечно да расте, заљубљеност неминовно убрзо почиње да опада, љубав је више од заљубљености ствар слободе и избора.) Љубав више личи на пријатељство него на оно што ми називамо љубављу, мада пријатељство није ни изблиза онолико дубоко колико то (права) љубав може бити.

Љубав није грех ни према коме, али она чиста, бестрасна љубав, а сексуална жеља, заљубљеност и њима засноване везе нису љубав (као што сам већ рекао). Да ли је то што осећаш лоше? Јесте, али немој због тога да падаш у депресију. Историја је пуна блудника много горих него што можеш да замислиш које је Бог помиловао. Да ли се може избавити од тога? Може, али то мораш искрено пожелети. Немам искуства у томе, али даћу ти неколико савета уколико то желиш. Прво, нађи доброг духовника који ће те добро саветовати. Немој да слушаш сваког, нису сви подједнако добри, а поготово нису сви за све. Уколико напишеш одакле си, сигурно ће се на форуму наћи неко ко ће ти предложити доброг духовника у твојој околини. Свакако ће ти помоћи молитва, пост и исповест, али поступај по савету тог духовника кога изабереш. Такође, могу да ти предложим да прочиташ нешто од Ричарда Коена. Знам да је некада имао хомосексуалну везу и да се сада бави сексуалном преоријентацијом. Како то функционише и колико је успешно, не знам, није ми то никад требало, али вреди погледати. Не слушај оне који те умирују и говоре ти да је све у реду, али немој да слушаш ни оне који те вређају и обесхрабрују, вероватно нису били у твојој кожи.

Најважније је следеће (и то важи за сва искушења са којима се било ко, суочава). 1) Не мири се са тим, већ пожели промену. 2) Не очајавај. Ма колико лош неко био тренутно, ако се труди да се приближи добри и Богу, Бог га неће оставити, па неће ни тебе.

Број корисника који су захвалили аутору: 2