НАСЛОВНА » Одговор на: Видео игрице

Одговор на: Видео игрице

Форуми ДРУЖЕЊЕ ЧЛАНОВА Видео игрице Одговор на: Видео игрице

#886
Bodin Kravljanac
Учесник

    Dragi brate, Jovane,

    video-igre su jednostavna tvorevina ljudska i ne predstavljaju greh same po sebi. Igranje nekih video-igrica, narocito prekomerno, moze biti, a precesto i jeste. Kao i sve drugo, mora se upotrebljavati sa razumom. Po recima sv. Pavla: ,,Sve mi je dozvoljeno, ali mi nije sve na korist.“ Kao sto je brat Milorad rekao – ,,sve je greh, sto odvaja od Boga“. Tako da moras da postavis sebi trezveno neka kljucna pitanja, da bi ispitao svoj odnos prema igrama. Kakve video-igre igras? Zbog cega ih igras? Sta te privlaci u njima? Koliko dugo ih igras dnevno? Kakva osecanja to izaziva u tebi? Kakva osecanja to izaziva u drugima? Kako utice na druge, generalno? Da li te to sprecava u ispunjavanju nekih obaveza i razvija lenjost, nemar i neosetljivost u tebi? Kakav je ,,glas savesti“ u tebi dok igras? Jesi li svestan da ako ,,skines“ neku igru besplatno da je to i dalje kradja? I tako dalje. Pretpostavljam da si hteo jednostavniji odgovor, a ne psiholosku ,,disertaciju“. Medjutim, ovo govorim ne kao neki nadmeni ,,kvazi-duhovnik“, nego kao covek koji je preterivao u igranju istih. Nisam bio zavisnik od igrica, doduse, vec samo lencuga.

    Milorad je izneo primedbu da igrice ,,trose“ vreme. To je tacno. Medjutim, to ne znaci da je takvo trosenje vreme beskorisno. Objektivno gledano sa distance, meni su neke video-igre cak i pomogle da se ucvrstim u veri. Stao bih i zapitao se sta bih uradio da se zaista nadjem u ovakvoj ili onakvoj situaciji. ,,Nasta lici sve ovo sto radim?“ I tome slicno. Ali da li bih do takvih saznanja dosao i na drugi nacin? Sigurno. Bog govori ljudima onako kako mogu da ga razumeju. Video-igre su neka vrsta interaktivne bajke ili filma, u kojima covek prozivljava sve ono sto ne bi nikada ,,u stvarnosti“, cak i kada se ne ,,uzivljava“. Tako da jeste malo infantilno igrati igre. Ali ni to nije strasno. Da li je greh izvuci drugove jednom nedeljno iz njihovih poslovnih i privatnih caura u koje su se zabili i odigrati nekoliko sati fudbala na kompjuteru sa njima? Ne bih rekao, cak verujem da je korisno. Samo umereno. U protivnom bismo morali odbaciti sve osim molitve, posta i citanja dela svetih otaca, a cak se i oni mogu pretvoriti u strasti.

    Ako ovo sve zvuci prekomplikovano, evo jednostavne metode: potpuno prestani da igras igrice na neko vreme i prati svoje misli i pomisli, pa ih proveravaj u skladu sa sopstvenom savescu. A onda ih ispricaj nekome mudrome ko te poznaje, pa i njega pitaj za savet.