НАСЛОВНА » Одговор на: Храна, крв, удављено

Одговор на: Храна, крв, удављено

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Храна, крв, удављено Одговор на: Храна, крв, удављено

#818
tamara.mihaljevic
Учесник

  Vaistinu vaskrse! 🙂

  Dragi brate,  nadam se da će se javiti i neko od sveštenika na ovo pitanje.

  Za ribu ne znam ni šta znaci taj izraz ‘uređena’ niti kako se sa ribom radi, ali rečeno je da se ne jede krv.
  Taj dio je vezan konkretno za hranu, to je direktno pravilo oko jela i nema nikakvo preneseno značenje,a ove ostale stvari nisu pravila za jelo nego imaju viši smisao.

  -Ne pogani ono što u usta ulazi, nego ono što izlazi iz usta- je receno farisejima koji su strogo pazili šta jedu misleći da su poštovanjem takvih pravila nešto više učinili i da su radi toga pravedniji. Ovo se odnosi na njih da bi znali ne postaju pravedni tako, niti su nepravedni oni što jedu nečistim rukama ili slično, nego je pravedan onaj koji u svom srcu ima dobro jer -od suviška srca usta govore- i ono što izlazi iz usta=srca može da pogani coveka, i čini ga nepravednim (ili pravednim).

  -Što je Bog očistio, ti ne pogani- govori Bog apostolu Pavlu u duhovnom viđenju. U toku molitve pred njim Bog postavi svakakve životinje i kaže mu da jede, a on se pravda da neće pomalo se sablažnjujući. Jevreji su delili životinje na čiste i nečiste i Pavle je kao bivši Jevrej imao takvo uverenje. -Što je Bog očistio ti ne pogani- čuje odgovor i to se ponavljalo 3 puta. Znači, zar je Pavle pravedniji od Boga? Onda shvata da se ovo odnosilo na neznabožce, tj da ne treba da ih prezre kao nečiste nego ako je Hristos stradao za sve i ponio grehe sveta,  svojom smrću je očistio put za sve da dođu ka Ocu i jednako je postradao i za Jevreje i za ostale ( koje su Jevreji smatrali za nečiste i nisu se sa njima mešali).  Zato je Pavle onda i njima propovedao jevanđelje.

  -Čistima je sve čisto a nečistima i nevernima ništa nije čisto, nego je nečist i njihov um i savest-  iz poslanice Titu gdje mu govori da treba da izabere sveštenike za narod i kako da ih bira:  ako je ko bez mane, jedne žene muž, i ima vjernu djecu koju ne kore za kuvarstvo ili za nepokornost… https://svetosavlje.org/bogosluzbeni/novi-zavjet-gospoda-naseg-isusa-hrista/18/

  Opet se ne radi o hrani nego o čistoti duše.

  U suštini, nema nikakvih protivrečnosti jer su to različite stvari, ne mogu se uzimati za primer kao pravilo u ishrani.

  Svako dobro,

  Tamara