НАСЛОВНА » Одговор на: Svadba u toku posta

Одговор на: Svadba u toku posta

Форуми ГЛАВНИ ФОРУМ Svadba u toku posta Одговор на: Svadba u toku posta

#800
tamara.mihaljevic
Учесник

  Pomaže Bog brate Aleksandre.

  Ako čovek ima lošu nameru može i dobro delo da mu bude greh, a iz dobre namere ako nešto pogreši ne mora da mu bude greh ili će mu se lako oprostiti.

  Venčanje ne može u toku posta i grešiš se o pravila crkve ako napraviš znajući to, kao i sveštenik koji prihvati da venčava, ali ako pitaš za dozvolu i dobiješ je, onda nemaš greh što se tiče neposlušanja crkvi jer je crkva dozvolila. Ali patrijarh ti daje dozvolu za svetu tajnu braka a ne za pijančenje…sem ako ne dodaš u molbu i da dozvoli slavlje s mrsnom hranom i muzikom i slavljem u restoranu?

  Post je povlačenje u sebe, ispitivanje srca, molitva, uzdržanje od mrsne hrane da bismo se mogli lakše uzdržati i od zlih misli i dela. Da je sreće postili bismo uvek.

  Možda bi delu gostiju smetalo da u toku posta prisustvuje slavlju, a s druge strane…posle ove frke s koronom sledi ekonomska kriza, pitanje je da li će ljudi i moći u avgustu da priušte da dođu u dovoljnom broju da se napuni restoran. Kriza se i inače približavala a ovo je to ubrzalo i ko zna šta će biti do avgusta…

  Dakle, za ono za šta dobiješ dozvolu nije greh, ako dobiješ dozvolu za venčanje i mrsno slavlje onda nije greh da imaš mrsno slavlje (ali teško da ćeš dobiti dozvolu za preterivanja i ‘diskoteku’), ako dobiješ dozvolu za venčanje i recimo manje slavlje s posnom hranom, onda moraš uraditi kako ti se kaže, a ako nema dozvole onda je greh ako napraviš sve samo zato što je termin rezervisan.

  https://svetosavlje.org/vencanje-u-toku-posta/

  Svako dobro,

  Tamara