› Форуми › ГЛАВНИ ФОРУМ › Mlijeko u prahu – Slavski kolači › Одговор на: Mlijeko u prahu – Slavski kolači
Драга сестро Александра,
сестра Љиља је већ дала одговор. Пошто је ово често питање, за оне који не знају: млеко у праху је дехидрирано (исушено), најчешће и ,,обрано” (одстрањен му је проценат млечних масти и-или киселине). Затим се то млеко у праху поново хидрира (додаје вода) и добија млеко које пијемо деценијама уназад. Тако се спушта са 3,5% млечне масти на 2,8% и ниже. Дакле, то је млеко – нема никакве разлике. Проблем ове теме код нас настао је због тога што стране корпорације држе већину наших млекара још од ере приватизације (Имлек, итд.) и они скидају хранљиве материје из нашег млека и шаљу их у иностранство (угл. Енглеску), а нама остаје шта остаје. У последње време су Сорош и екипа постали толико безобразни, да је овај бућкуриш који ми зовемо ,,млеко” постао незапамћено бедног квалитета и почело је о томе јавно да се прича. Али, то је и даље млеко.
Испробајте млеко од бадема у колачима. Прави се релативно лако: оставе се бадеми да одстоје у води 24 часа, да би изашле алкалије из њих, потом се осуше и онда самељу у блендеру у у просеку отприлике 4 пута више воде (која се додаје постепено) него бадема, гледано по грамажи. Може и више и мање воде, какву ко воли густину. Потом се процеди у фином ситу или гази и додају зачини по укусу. Неко остатак од цеђења поново меље са водом и поново цеди.